Älgskavsgryta

0,5 kg älgkött eller nöt
2 gula lökar
3 dl grovt hackade kantareller eller i nödfall champinjoner
4 dl grädde från norrlandsmejerier
2 krm vitpeppar
2 krm svartpeppar
2 krm cayennpeppar
1 tsk salt
1 buljongtärning
3 msk tomatpure
1 vitlöksklyfta
ev.lite vatten
2 msk lingonsylt
 
Snickra skavbitar från steken medans den fortfarande är lite frysen, bryn det och lägg i en gryta
Skala och grovhacka löken och bryn den och lägg i grytan
Lägg i svampen i grytan med buljongtärningen,pressad vitlök,tomatpure,salt och alla kryddor
Rör om och tillsätt grädden. Låt puttra på svag värme i 45 minuter
Späd ev med lite vatten då och då. Rör ner lingonsylten och servera med potatis, sallad och vinbärsgele´
 
Jättegott och är man allergisk mot svamp blir det lika gott utan :-)